2009. január 6., kedd

Gyakorlat - Kép retusálás II. rész

Nyissuk meg az előzőleg elmentett, már megvágott és elforgatott képünket (nálam retus elso.jpg), hogy további módosításokat hajtsunk rajta végre.

Automatikus javítások

Szerencsére a PS készítői gondoltak a lustákra (én bevallom, az vagyok), és automatikus javításokat is a rendelkezésünkre bocsátottak.

Én főként három "lustasági kattintást" szoktam használni. Lépjünk a Kép -> Korrekciók menüpontra, és kattintsunk az Automatikus szintbeállításra, az Automatikus kontrasztra, majd az Automatikus színre. Gyönyörűen megélénkültek a színeink, egészében jobban mutat a képünk. Azonban előfordulhat, hogy meggondoljuk magunkat egy-egy művelet után, hogy mégsem kellene változtatnunk. A PS-nak megvan az a nagyszerű tulajdonsága, hogy az utolsó 20 műveletet visszavonhatjuk egyszerűen, sőt, szeszélyeskedhetünk is, hogy "fenébe, mégis kellett volna". Használjuk ilyenkor az előzmények (jobb oldalon bekarikáztam) panelt, és kattintsunk eggyel feljebb. Ezzel visszavontuk az utolsó műveletünket. Ugorhatunk még feljebb is, így többet vonhatunk vissza egyszerre. A meggondolást lefelé ugrálással valósíthatjuk meg.


automatikus beállítások és az előzmény panel

Ha az árnyékokon, fényeken akarunk változtatni, akkor lépjünk a Kép -> Korrekciók menüpontra, azon belül az Árnyékos/világos részek (Shadow/Highlight) pontra, így felbukkan egy két csúszkás ablak. Figyeljünk arra, hogy be legyen pipálva az Előnézet (Preview) négyzet. Rögtön kivilágosodik a képünk. Játsszunk a két csúszka elmozgatásával. Én most a 12 és 38%-os beállítást találtam a legjobbnak.


állítsuk be az árnyékok/csúcsfények értékeit

Világosító eszköz

A Fakító eszközzel tudunk pl. a fenti képen függönyt világosítani - de ezzel a legegyszerűbb fogat fehéríteni is.

Az eszköztárban válasszuk ki a Fakító (Dodge Tool) eszközt. Felül, a menüsor alatt végezzünk el néhány beállítást. Válasszunk egy lágy peremű ecsetet (Brush) - ennek homályos a széle -, válasszunk 27-es méretet, a Tartománynál (Range) válasszuk ki a Csúcsfényeket (Highlights), az Expozíciót (Exposure) pedig állítsuk 15%-ra.


fakítás beállítása

Most világosítsuk ki a függönyöket. Az egér bal gombjának folyamatos lenyomásával próbáljuk a függönyöket fentről-lefelé átsatírozgatni. Ugye, hogy kivilágosodik, mint egy mosópor reklámban? :)

világos függönyökkel már

Mentsük el a képet (nálam retus masodik.jpg a neve), és találkozzunk a következő gyakorlatnál.

1 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Sajna úgy látszik, hogy nekem egy régebbi változatom van PS-ból, hiányzik egy pár lehetőség a menüpontok alatt. :( De nem baj, használom azokat amik megvannak!!
Nagyon tetszik a tanfolyás!! ;)