2009. január 13., kedd

Gyakorlat - Kijelölések I. rész

Érdemes megtanulnunk, miként tudjuk képeink csak egy részét kijelölni, hogy aztán azt módosítsuk, kivágjuk, elmozgatjuk, kicsinyítsük stb. A kijelölt területen belül lévő tartalmat tudjuk módosítani, a kívül eső területek változatlanok maradnak.

Ahhoz, hogy visszaállítsuk a PS gyári beállításait, a program indítása közben tartsuk lenyomva a Ctrl + Alt + Shift (Windows esetén) gombokat. A megjelenő párbeszédablak nyomjunk Igen-t a beállítások törléséhez. Ez nem kötelező, csak ha nagyon elállítottuk már korábbi munkáink során a PS-t, akkor érdemes.

Kijelöléshez négy alapvető eszközt használunk:
  1. Kijelölő Eszközök (Marquee)
  2. Lasszó Eszközök (Lasso)
  3. Varázspálca Eszköz (Magic Wand)
  4. Toll eszköz (Pen)

Attól függően választunk eszközt, hogy mit miért akarunk kijelölni.

Mechanikailag háromféle kijelölés létezik:

1. Szabályos kijelölések: téglalap, ellipszis, sor és oszlop kijelölő. Az első kettő értelemszerűen téglalap/négyzet, kör/ellipszis kijelölést tesz lehetővé, míg a második kettő segítségével 1 pixel magas, ill. 1 pixel széles kijelöléseket készíthetünk.


szabályos kijelölések

2. Szabadkézi kijelölések:
  • Lasszó Eszköz segítségével szabad kézzel rajzolhatjuk meg a kijelöléseinket.
  • Sokszög Lasszó Eszköz (Polygonal Lasso Tool) használatával a csúcspontokat és az azokat összekötő szakaszok által körbehatárolt terület kijelölését végezhetjük el.
  • Mágneses Lasszó Eszköz (Magnetic Lasso Tool) az előző kettő kombinációja, olyan kijelöléseknél használjuk főként, ahol élesen elválik a háttértől a kijelölendő terület. Például fehér alapon egy piros virág.

szabadkézi kijelölések

3. Kijelölések színminta alapján:
a Varázspálca Eszköz a képpontok színének hasonlósága alapján jelöl ki területeket. Főleg szabálytalan alakú, de adott színárnyalatú képrészlet kijelölésénél hasznos.


varázspálca

Kijelölés Varázspálca Eszközzel


Ezzel a legkönnyebb kijelölni. Egyszerűen csak rá kell kattintani egy képpontra, és az a körülötte lévő, hasonló árnyalatú képpontokkal kijelölésre kerül. A beállításnál láthatjuk a Tűrés (Tolarence) mezőt. Itt állíthatjuk be a varázspálca érzékenységét. Az alapbeállításban 32 az érték, ez azt jelenti, hogy a kiválasztott képponthoz képest 32 árnyalattal világosabb és sötétebb képpontokat jelöljük ki.

Mentsük le a gyakorláshoz ezt a képet (nálam gyakorlokep2.jpg a neve), majd nyissuk meg.

gyakorlókép

Válasszuk ki a Varázspálca Eszközt. A Tűrés (Tolerance) mezőben állítsuk az értéket 32-ről 50-re, majd kattintsunk valahol a P betű felületén, így a szám nagy része (de nem az egész) kijelölésre került.


varázspálca kiválasztása és a tűrés beállítása

Ahhoz, hogy további területeket is kijelöljünk, nyomjunk egy Shift-et, így megjelenik egy kis pluszjel az egérmutató mellett. A Shift folyamatos nyomva tartása mellett kattintsunk a még nem kijelölt lila részekre addig, amíg ki nem jelöljük az egész P betűt. Ha véletlenül olyan területet jelölünk ki, amit nem szerettünk volna, vonjuk vissza a műveletet. Ezt kell kapnunk:


kijelölve Shift után az egész P betű

Hagyjuk a kijelölést aktívan. A következő lépésben elmozgatjuk a kijelölt részt.

Kijelölt terület elmozdítása

Mivel kijelölt részünk van, így a további műveletek kizárólag a kijelölésen belüli képpontokra vonatkoznak.

Az elmozdításhoz használjuk a Mozgató Eszközt (Move Tool). Láthatjuk, hogy ettől még megmarad a kijelölés.


mozgató eszköz kiválasztása aktív kijelölés mellett

Következő lépésben a bal egérgomb lenyomása mellett húzzuk a P betűt a kép bal oldalára. Mivel csak egy rétegen dolgoztunk most (nemsokára végigvesszük a rétegekről szóló lényeges információkat), így a hátterünk fehér maradt (és mivel nem voltam túl precíz, némi lila körvonal is a régi helyén maradt. :)), a kijelölésünk még mindig aktív.


elmozgatva, még aktív kijelöléssel

Ahhoz, hogy megszűnjön a kijelölésünk, válasszuk ki a Kijelölés (Select) -> Kijelölés megszüntetése (Deselect) menüpontot.


szüntessük meg a kijelölést

A végeredmény:


kijelölve, elmozgatva

Következő gyakorlatunkban több kijelölő eszközt fogunk együtt alkalmazni, hogy minél gyorsabban és legfőképpen kényelmesen tudjunk kijelölni.

2 megjegyzés:

Izabella Szabó írta...

Szia!Olvasgattam a fórumot,ahol írtad,hogy indítottál egy blogot.Kezdő vagyok a PS-ben, jó, hogy írsz róla.
Én mindíg a fotók méretezéseivel küszködöm.Estleg lesz erről is írásod?

Izzie

jociandi írta...

Szia Izzie!

Mire gondolsz, pontosan mivel van problémád? Nagyon szívesen segítek Neked. A Kép retusálás I. rész bejegyzésben írtam néhány szót a scrapelésnél használt méretezésről (300 dpi, pixelek nagysága stb.)