2009. március 15., vasárnap

Gyakorlat - Kijelölések IV. rész

Ha jól körülhatárolt, éles körvonalú tárgyakat akarunk kijelölni, bátran használjuk a Mágneses Lasszó Eszközt (Magnetic Lasso Tool).

Itt van a kiindulási képünk ehhez a gyakorlathoz :


gyakorlokep5.jpg

Válasszuk ki a Mágneses Lasszó Eszközt (a sima Lasszó alatt bújik meg).


válasszuk ki a Mágneses Lasszó Eszközt

Kezdjük el a telefon egyik sarkától a kijelölést. Kattintsunk egyszer (nem kell lenyomva tartani az egér bal gombját), majd kezdjük minél közelebb végigvezetni a kontúrnál az egérmutatót. Mivel a telefon élesen elhatárolódik a környezetétől, gyönyörűen követhető a körvonal. Ha bonyolultabb körvonalat akarunk kijelölni, érdemes néha egy-egy kattintással "lehorgonyozni" a lasszót, kényelmesebb lehet a kezünknek.


vezessük körbe az egeret

Mikor körbeértünk, kattintsuk össze a kezdőponttal, így kész is van a kijelölésünk.

Mozgassuk arrébb a kijelölt telefont, hogy lássuk, szépen sikerült a lasszózás, majd szüntessük meg a kijelölést.


mozgassuk el a kijelölt telefont

Ha lágyabb peremet akarunk, akkor még a kijelölés megkezdése ELŐTT válasszuk a Finomítást (Feather), valamint a Lágy perem mezőben írjunk be egy tetszőleges számot - én most a 30-as pixelt választottam, hogy látható legyen, mit is tud ez a lehetőség. Ha külön-külön dolgozunk a FInomítással és a Lágy peremmel, ne felejtsük el, hogy a Finomítást a kijelölés után is lehet változtatni, de a Lágy peremet már nem.


Lágy perem és Finomítás után

A Finomítás (Anti-aliasing) a kijelölés szélén található képpontokat teszi kissé átlátszóvá, míg a Lágy perem életlen átmenetet képez a kijelölés pontjai és a háttér között. Az utóbbinál néhány képrészlet elveszhet - itt a telefon alsó fekete sávjánál megfigyelhető.

Ugye milyen kényelmes volt a Mágneses lasszóval történő kijelölés?

Nincsenek megjegyzések: